+385-91-5148605 rb@apartmanirb.hr

Dobrodošli

Ekipa "R&B" potrudila se da vaš odmor u destinaciji bude sto zanimljiviji. U suradnji s Ronilačkim centrom "Albamaris" iz Biograda n/m omogućujemo vam sve na jednom mjestu: smještaj, opremu, punjenje boca, učitelja, voditelja, dozvolu, barku itd.

www.albamaris.hr

Propis o ronjenju u RH

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza donijelo je propise vezane za obavljanje ronilačke aktivnosti u području teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Ronjenje se može obavljati samostalno i u organizaciji registriranih Ronilačkih centara (odnosi se na domaće i strane državljane podjednako). Za samostalno ronjenje koncesiju daje Lučka kapetanija. Dokument se izdaje na godinu dana i važeći je za cijelu Hrvatsku. Cijena je oko 300 Eura. Za ronjenje u organizaciji legalnih Ronilačkih centara ne plaća se gore navedena koncesija već je dovoljna ronilačka iskaznica, uz važeći brevet, čija je cijena 100 Kuna (cca. 14,00 Eura).

Pravila za sigurno ronjenje

1. Prije svakog ronjenja morate biti sto posto sigurni u svoje zdravlje, dobro se osjećati i fizički i psihički.
2. Kad ste odredili lokaciju za ronjenje morate upoznati uvjete ronjenja, vremenske prilike, podvodne struje.
3. Nikad prije ronjenja ne konzumirajte alkohol ili bilo kakve narkotike, niti lijekove koji mogu ugroziti mentalno i fizičko stanje.
4. Prije i prilikom ronjenja slijedite bez pogovora upute voditelja ronjenja, budite sigurni da ga razumijete u svakom pogledu. U slučaju da nešto niste razumjeli slobodno ga pitajte.
5. Dobro prekontrolirajte svoju opremu i svog partnera. Budite sigurni da je boca puna zraka i da je ispravan manometar.
6. Svoju maksimalnu dubinu ograničite na dubinu koja je propisana vašom kvalifikacijom. Ronjenjem na dubini većoj od dozvoljene dovodite sebe i vašeg partnera u opasnost.
7. Gledajte da na kraju ronjenja imate u boci minimalno 30 bara. Izron započnite s onoliko koliko izračunate da je potrebno za dekompresiju s određene dubine.
8. Dok ronite dišite polagano i kontinuirano bez zastoja.
9. Dok izranjate dišite normalno, bez zadržavanja daha.
10. Izranjajte uvijek polako, ne brže od 10 metara u minuti.
11. Pazite da je površina gdje izranjate čista i propisano obilježena bovom.
12. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu prilikom ronjenja (umor, hladnoću, bol) prestanite s ronjenjem i počnite izron.
13. Nastojte izbijeći paniku u bilo kakvoj situaciji.